Καρκίνος του παγκρέατος – Διατροφή και σύγχρονος τρόπος ζωής ευθύνονται για την αύξηση των κρουσμάτων


Του Δρ. Νίμερ Γεωργίου Σαχίν

O καρκίνος του παγκρέατος είναι μια σιωπηρή, επιθετική και ύπουλη νόσο, η οποία εμφανίζεται συνήθως σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών και προσβάλει σχεδόν με την ίδια συχνότητα άνδρες και γυναίκες. Ο τρόπος ζωής και διατροφής, κυρίως του δυτικού κόσμου, είναι ένας από τους λόγους αύξησης των κρουσμάτων της νόσου, η οποία αποτελεί την 4η αιτία θανάτου από όλα τα κακοήθη νεοπλάσματα. Ο μεγάλος αριθμός θανάτων οφείλεται στη δυσκολία διάγνωσης της ασθένειας στα αρχικά στάδια. Αν ο καρκίνος διαγνωστεί έγκαιρα και ο ασθενής λάβει την κατάλληλη θεραπεία τότε τα αποτελέσματα είναι άριστα.

Ομάδες υψηλού κινδύνου

 Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες (American pancreatic association) ο καρκίνος του παγκρέατος παράγει την Adrenomedullib, μια ορμόνη η οποία ανιχνεύεται στο αίμα όταν η νόσος βρίσκεται σε αρχικά στάδια,1-2 χρόνια πριν από την κλινική διάγνωση, δεδομένου ότι κατά τη διάγνωση το 50% των ασθενών έχουν σακχαρώδη διαβήτη, ενώ το 80% από τους ασθενείς οι οποίοι παρουσίασαν ξαφνικά σακχαρώδη διαβήτη τα τελευταία χρόνια, έχουν καρκίνο παγκρέατος.

 Υπολογίζεται ότι το 30% των ασθενών με χρόνια παγκρεατίτιδα, έχουν υποστεί μεταλλάξεις στο γονίδιο Kras, με αποτέλεσμα την αύξηση της πιθανότητας ανάπτυξης του καρκίνου του παγκρέατος.

 Το γονίδιο BRCA2 του Ca μαστού σχετίζεται με το καρκίνο του παγκρέατος.

 Ποσοστό 5-10% με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παγκρέατος η αλλού, έχουν πιθανότητα ανάπτυξης της νόσου.

 Οι καπνιστές έχουν διπλάσια πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου παγκρέατος 10-20 χρόνια νωρίτερα, και σύμφωνα με την American Cancer Society το 20%-30% των καπνιστών είναι πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του παγκρέατος κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Μέτρα πρόληψης και έγκαιρη διάγνωση

Ο καρκίνος συχνά δεν προκαλεί συμπτώματα παρά μόνο σε προχωρημένα στάδια γι’ αυτό και στις ομάδες υψηλού κινδύνου συστήνονται τα εξής:

1. Αξονική τομογραφία CT scan

2. Υπερηχογράφημα

3. Μείωση ή διακοπή καπνίσματος

4. Αναλύσεις αίματος

Θεραπεία

Ο καρκίνος του παγκρέατος αντιμετωπίζεται χειρουργικά. Η μέθοδος και η τεχνική εξαρτούνται από το στάδιο της νόσου και τη θέση του καρκίνου. Συμπληρωματική χημειοθεραπεία ή ακτινοθεραπεία αποφασίζονται αφού ληφθούν υπόψη το στάδιο της νόσου, η ιστολογική υφή και η εξάπλωση της ασθένειας.

Το άρθρο του Δρ. Νίμερ Σαχίν δημοσιεύτηκε στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ και στο newsIT